Domowa zupa cebulowa z pieczarkami i goudą

Domowa zupa cebulowa z pieczarkami i goudą

Uwielbiam zupę cebulową , ale niezbyt lubię ciągnącą się cebulę z klasycznej wersji i grzankę pływającą pośrodku talerza , która namaka zupą , robi się ciapowata i nie bardzo wiadomo jak w towarzystwie się za nią zabrać ..,wyłowić ,wydłubać , podziamgać łyżką -masakra  .. dlatego wymyśliłam własną wersję tej potrawy . Jest pyszna i kremowa , ale nie zawiesista , a do tego podsmażane pieczarki dodają ciekawego aromatu ..Naprawdę dobra propozycja na zimowy wieczór 😉

domowa zupa cebulowa z pieczarkami

Składniki :

IMG_1170 (640x427)IMG_1171 (640x427)

Cebulę tniemy na pół i siekamy w cienkie paski . W garnku rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie cebulę i dusimy , smażąc aż cebulka zacznie robić się złocista , a niektóra aż brązowa . Dolewamy około 2 l wody , wkładamy kostki bulionowe,gałkę muszkatołową  i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie solimy , miksujemy całą zawartość garnka blenderem , dolewamy śmietankę-mieszamy  i odstawiamy na bok . Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na złoty kolor -wrzucamy do zupy . Gorącą zupę nakładamy na talerze i dekorujemy drobno tartym serem gouda oraz pieprzem ..pyszna .. 😉 Po jedzeniu należy przebywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach i nie udzielać się towarzysko .. 😉

IMG_1172 (640x427)IMG_1173 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *