Murzynek z kremem budyniowym -mega proste
Jutro niedziela , a więc trzeba coś ukręcić słodkiego , a ,że ja geniuszem od ciast nie jestem i już pewnie nie będę , więc musi to być także coś bardzo prostego . Ten przepis jest prosty , bo kto nie zna murzynka , jest to chyba jedyne ciasto ,które mogę piec z pamięci i które mnie nie zawodzi , ale żeby go nieco ożywić i odświeżyć , postanowiłam dodać krem budyniowy z przepisu od karpatki i polewę od krówki 😉 A że jajka zawsze zostawiam na poranną niedzielną jajecznicę , więc dodatkowym atutem jest fakt ,że zużywa się ich tylko 2 szt . Wyszło pyszne , polecam 😉
Składniki na średnią blaszkę kwadratową :
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka palmy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płaskie dżemu ( najlepiej czarna porzeczka lub jagoda )
- 2 łyżki czarnego kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki cukru
Krem
- 0,8 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka palmy
- 1/2 szklanki cukru
Polewa czekoladowa
- 3/4 kostki tłuszczu ( margaryny )
- 2 łyżki ciemnego kakao ( bez cukru )
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce , tłuszcz rozpuszczamy i dolewamy do pozostałych , miksujemy mikserem na gładką masę . Formę do ciasta średniej wielkości w kwadracie , wytłuszczamy dokładnie i wysypujemy bułką tartą ,żeby ciasto nie przywarło podczas pieczenia . Wylewamy masę ciasta i wstawiamy do piekarnika , ustawiając go na 160 C . Pieczemy około 45-55 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem ,czy ciasto dopiekło się w środku , gdyż każdy piekarnik piecze nieco inaczej – pieczemy bez termoobiegu . Po upieczeniu , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .
W między czasie z 0,8 mleka odlewamy około 1 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, resztę zagotowujemy razem z cukrem i do gotującego się mleka dolewamy ciągle mieszając rozpuszczony budyń , aż do uzyskania gęstego budyniu . Powinien być bardziej gęsty niż taki deserowy . Odstawiamy do wystygnięcia , po czym miksujemy z miękkim tłuszczem do uzyskania jednolitej masy-kremu około 6 minut . Z ciasta odkrawamy czubek -murzynek zawsze go tworzy , po czym przekrawamy na dwie połowy . Spodnią część pokrywamy kremem , a górna nakładamy lekko dociskając .
Do małego rondelka wkładamy tłuszcz , wodę, wsypujemy kakao , cukier i podgrzewając na małym ogniu , cały czas mieszamy , aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników ( próbując , czy cukier jeszcze nie trzeszczy ) Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia , cały czas kontrolując , czy za bardzo się nie ścina , następnie wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę . Po tym czasie można już wcinać . Murzynek nie jest tak puszysty jak biszkopt , ale jest mokry i pyszny 😉
zrobilam wedlug Twego przepisu , wyszło pysznie. Polecam kazdemu
A gdzie idzie dżem?
Dżem dodajemy razem z pozostałymi składnikami na ciasto i mieszamy , on podnosi wilgotność ciasta . Pozdrawiam 😉
Jeśli zrobię to ciasto na normalnej, prostokątnej blaszce czy ilość składników zmieni się?
Dla blaszki prostokątnej -takiej tradycyjnej , trzeba zwiększyć ilość składników x2 bo wyjdzie zbyt cienki 😉
A czy można dodać przyprawę do piernika, żeby miało lekko piernikowy posmak? W jakich proporcjach?
Witaj . Oczywiście że można , wystarczy łyżeczka . Pozdrawiam
Polecam piec w wyższej temperaturze najlepiej 180stopni, ponieważ przy 160 stopniach po 55 minutach miałam na środku płynne ciasto
Pyszne i łatwe do zrobienia polecam 😀
Pieczenie na funkcji góra- dół czy tylko dół?