Murzynek z kremem budyniowym – mega proste

Murzynek z kremem budyniowym -mega proste

Jutro niedziela , a więc trzeba coś ukręcić słodkiego , a ,że ja geniuszem od ciast nie jestem i już pewnie nie będę , więc musi to być także coś bardzo prostego . Ten przepis  jest prosty , bo kto nie zna murzynka , jest to chyba jedyne ciasto ,które mogę piec z pamięci i które mnie nie zawodzi , ale żeby go nieco ożywić i odświeżyć , postanowiłam dodać krem budyniowy z przepisu od karpatki i polewę od krówki 😉 A że jajka zawsze zostawiam na poranną niedzielną jajecznicę , więc dodatkowym atutem jest fakt ,że zużywa się ich tylko 2 szt . Wyszło pyszne , polecam 😉

murzynek z kremem budyniowym

Składniki na średnią blaszkę kwadratową  :

Ciasto

Krem

Polewa czekoladowa 

IMG_1747IMG_1749



Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce , tłuszcz rozpuszczamy i dolewamy do pozostałych , miksujemy mikserem na gładką masę . Formę do ciasta średniej wielkości w kwadracie , wytłuszczamy dokładnie i wysypujemy bułką tartą ,żeby ciasto nie przywarło podczas pieczenia . Wylewamy masę ciasta i wstawiamy do piekarnika , ustawiając go na 160 C . Pieczemy około 45-55 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem ,czy ciasto dopiekło się w środku , gdyż każdy piekarnik piecze nieco inaczej – pieczemy bez termoobiegu . Po upieczeniu , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .

IMG_1802IMG_1803

W między czasie z 0,8 mleka odlewamy około 1 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, resztę zagotowujemy  razem z cukrem i do gotującego się mleka dolewamy ciągle mieszając rozpuszczony budyń , aż do uzyskania gęstego budyniu . Powinien być bardziej gęsty niż taki deserowy . Odstawiamy do wystygnięcia , po czym miksujemy z miękkim tłuszczem do uzyskania jednolitej masy-kremu około 6 minut . Z ciasta odkrawamy czubek -murzynek zawsze go tworzy , po czym przekrawamy na dwie połowy . Spodnią część pokrywamy kremem , a górna nakładamy lekko dociskając .

IMG_1801IMG_1804

Do małego rondelka wkładamy tłuszcz , wodę, wsypujemy kakao , cukier i podgrzewając na małym ogniu , cały czas mieszamy , aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników ( próbując , czy cukier jeszcze nie trzeszczy  ) Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia , cały czas kontrolując , czy za bardzo się nie ścina , następnie wylewamy na ciasto i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę . Po tym czasie można już wcinać . Murzynek nie jest tak puszysty jak biszkopt , ale jest mokry i pyszny 😉

IMG_1806IMG_1830

10 thoughts on “Murzynek z kremem budyniowym – mega proste”

      1. Polecam piec w wyższej temperaturze najlepiej 180stopni, ponieważ przy 160 stopniach po 55 minutach miałam na środku płynne ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *