„Cleaner”-czyli sos do makaronu z kurczakiem i kiełbasą
To taka prosta potrawa , w stylu „cleaner” , czyli sprzątanie ..w tym wypadku -lodówki 😉 Jak nie ma co wrzucić do gara , bo w lodówce tylko kiszka stara , to się człowiek mocno stara .. 😉 Do sklepu mam kawał drogi , a ten co w wiosce to jeszcze bardziej pusty, niż moja lodówka , więc trzeba wyzbyć się złudzeń i sobie radzić , jak się lenia załapało 😉 Znalazłam kawałek piersi i kiełbaski , powstała całkiem udana i smaczna hybryda , więc wstawiam , może się komuś przyda 😉
Składniki :
- 1 połówka piersi z kurczaka
- 1 kiełbaska w stylu śląskiej,ja miałam ogarek swojskiej wędzonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 paczka makaronu ( użyłam muszelek bo fanie łapią sos ,a inna sprawa że to był jedyny jaki był 😉 )
- 150 ml słodkiej śmietanki
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia
- natka pietruszki -resztka
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól,pieprz do smaku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu -ta metoda daje gwarancję sukcesu 😉 Odcedzamy -odstawiamy . Pierś z kurczaka i kiełbasę kroimy w kostkę podobnej wielkości . Cebulkę kroimy dość drobno . Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim kiełbaskę i cebulkę , jak się zrumienią , dodajemy kurczaka i smażymy jeszcze chwilę , aż kurczak się zetnie . Wodę , śmietankę i mąkę mieszamy razem , dokładnie ,żeby nie było grudek , ja używam blendera -zawsze wychodzi aksamit 😉 Wlewamy na patelnię z mięskiem , mieszamy i doprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem , zagotowujemy mieszając. Jak sos zgęstnieje jest gotowy . Wykładamy makaron , polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki ..pyszne , proste i tanie ..prawie idealne danie 😉
Takie dania wbrew pozorom często okazują się najlepsze. 🙂