Jeżynowe ciacho…
Świerze i pachnące … Obojętnie czy zrobimy je z jeżyn zebranych w lesie ,czy we własnym ogrodzie , zawsze będzie pyszne ,lekkie i bardzo szybkie . Dobre nawet dla tych którzy nie przepadają za gotowaniem …..
Trzeba zgromadzić :
- 1,5 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szkl mleka
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- średniej wielkości blaszka do ciasta
- miseczka ( taka od płatków śniadaniowych ) jeżyn
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek . Białko ubijamy na sztywną pianę ( odrobina soli dodana do białek przyśpieszy efekt ) . Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia -mieszamy , dodajemy mleko i roztopiony tłuszcz ( masło) oraz żółtka -wszystko mieszamy i łączymy z ubitą pianą . Wylewamy na wysmarowaną wcześniej masłem blaszkę, posypujemy jeżynami i wstawiamy do piekarnika na 160 C na ok. 45-55 min ,bez termoobiegu ( czas najlepiej kontrolować sprawdzając patyczkiem czy się dopiekło ) . Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu powoli ostygnąć -wyjmujemy . Można polać lukrem lub przyprószyć pudrem.