Jeżynowe ciacho …

Rate this post

Jeżynowe ciacho…

Świerze i pachnące … Obojętnie czy zrobimy je z jeżyn zebranych w lesie ,czy we własnym ogrodzie , zawsze będzie pyszne ,lekkie i bardzo szybkie . Dobre nawet dla tych którzy nie przepadają za gotowaniem …..

IMG_8750 (640x427)

Trzeba zgromadzić :

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 kostki masła
  •  0,5 szkl mleka
  •  3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  średniej wielkości blaszka do ciasta
  •  miseczka ( taka od płatków śniadaniowych ) jeżyn

IMG_8731 (640x427)

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek . Białko ubijamy na sztywną pianę ( odrobina soli dodana do białek przyśpieszy efekt ) . Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia -mieszamy , dodajemy mleko i roztopiony tłuszcz ( masło) oraz żółtka -wszystko mieszamy i łączymy z ubitą pianą . Wylewamy na wysmarowaną wcześniej masłem blaszkę, posypujemy jeżynami  i wstawiamy do piekarnika na 160 C na ok. 45-55 min   ,bez termoobiegu ( czas najlepiej kontrolować sprawdzając patyczkiem czy się dopiekło ) . Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu powoli ostygnąć -wyjmujemy . Można polać lukrem lub przyprószyć pudrem.

IMG_8733 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *