Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków
Zima to pora zup , są wtedy królowymi na naszych stołach , rozgrzewają , są lekkie i doskonale poprawiają nastrój w zimne , szare dni . Choć jak zawsze mają swoich przeciwników , jak na przykład moja druga połowa , ta ładniejsza ale bardziej zgryźliwa…. 😉 No cóż , ja w każdym razie jestem ogromną zwolenniczką zup i nic mnie do mnich zrazić nie jest w stanie , a już kwaśna ogórkowa .. klasyk konieczny ..pycha 😉
Składniki :
- 6-7 dużych kiszonych ogórków , takich swojskich ,czosnkowo chrzanowych -syczących 😉
- 1 korpus z kurczaka lub 2 szyjki indycze
- mały korzeń pietruszki
- 1 mała marchewka
- 3 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka Vegety
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 2 ziemniaki
- 1 płaska łyżeczka cukru dla równowagi smaku
- pieprz,sól do smaku
- 50 ml słodkiej śmietanki
Korpusy płukamy i zalewamy wodą – około 2-2,5 l , dokładamy obraną i pokrojoną w kosteczkę pietruszkę i marchewkę . Dodajemy Vegetę ,listki laurowe , ziele angielskie , lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu , zbierając powstające na wierzchu szumy łyżką , około 30 minut . Po tym czasie odławiamy korpus lub szyjki , obieramy z mięsa i mięso wrzucamy z powrotem do garnka , a kości do psiej miski 😉 Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , gotujemy 10 minut , po czym wrzucamy utarte na tarce o grubych oczkach ogórki , razem z sokiem który puściły, zmiażdżony czosnek , cukier ,próbujemy i ewentualnie dosalamy , jeśli jest taka potrzeba ( to zależy od ogórków czasem są tak słone ,że już nie dosalamy ) . Gotujemy 10-15 minut , dolewamy śmietankę , mieszając , wyłączamy natychmiast gaz i dodajemy posiekany koperek oraz pieprz . Można podawać 😉 Smacznego !
I taka musi byc,prosto zrobiona i super smaczna.