Wątróbka drobiowa w Coca-Coli ze śliwką
Podroby-jak zwykle ciężki temat , ale nawet z nich udaje się często wykombinować coś całkiem smacznego , a nawet pysznego . Osobiście bardzo lubię delikatne, drobiowe wątróbki ,szczególnie w słodkawo-ostrym smaku ,jaki daje sos na bazie Coca-Coli …no cóż to napój uniwersalny , ugasi pragnienie, doprawi danie ,wyczyści rury i nikt nie chodzi już ponury ,a kto najwięcej na jego powstaniu zyskał ? Nie, nie twórca, lecz nasz rodzinny dentysta… 😉 Ale tak na poważnie, od czasu, do czasu nikomu nie zaszkodzi, a nawet życie i mięsko nieco zmiękczy, osłodzi………. 😉
Gromadzimy produkty takie jak:
- 0,5 szklanki Coca-Coli ( koniecznie rasowej oryginalnej,nie żadnej zero lub light )
- 0,4 kg wątróbki drobiowej
- 4 ząbki czosnku słusznej wielkości 😉
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża łyżka octu balsamicznego ciemnego
- papryka mielona chili ( w proporcji jak kto lubi -ja daję 2 duże szczypty ) ,odrobina rozmarynu najlepiej parę świeżych igiełek
- 2 duże ciemne mięsiste śliwki , płaska -skąpa łyżeczka przyprawy pięciu smaków , gruby plaster wędzonego boczku
Wątróbkę płuczemy,czyścimy z wszystkich dziwnych nie wątróbkowych kawałków i błon , wkładamy do miseczki i zalewamy Coca-Colą , dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek ( wszystkie 4 ząbki ) , chili,rozmaryn i odstawiamy na około godzinkę do lodówki . Po tym czasie kroimy boczek w kostkę, cebulkę i śliwki w paski, podsmażamy na patelni z przyprawą pięciu smaków, jak zaczną mięknąć, dokładamy wątróbkę, wyjętą z zalewy i osuszoną papierowym ręcznikiem ( wtedy nie strzela przy smażeniu ). Lekko obsmażamy na złoto -dolewamy zalewę w której siedziała wątróbka i na dużym ogniu redukujemy ją do konsystencji sosu ( odparowujemy ), pilnując, żeby się nie przypaliła, gdyż melasa z Coca -Coli lubi szybko sczernieć podczas karmelizacji, jaka zachodzi na patelni pod wpływem wysokiej temperatury ,a wtedy będzie nieprzyjemnie gorzka . Na koniec zdejmujemy z ognia przekładamy na talerze i dopiero teraz posypujemy solą ( jeśli zrobimy to podczas smażenia, wątróbka będzie twarda ) . Doskonałym dodatkiem do tej potrawy jest pieczywo ziołowe lub czosnkowe ..Smacznego