Prosty pszenny chlebek
To bardzo prosty przepis na chlebek , który zawsze się udaje . Smakuje świetnie , szczególnie kiedy jest jeszcze lekko ciepły , z masełkiem i dżemem .. mniam 😉 Naprawdę polecam wypróbowanie tego przepisu , warto mieć na kolację takie delicje , a w domu obłędny zapach pysznego, pieczonego , chleba.. 😉
Składniki na duży bochenek :
- 1 kg mąki pszennej nr 750
- 40 g drożdży ,koniecznie świeżych
- 0,2 L mleka
- 0,4 L wody
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- mak do posypania
- 1 jajko do smarowania
Do głębokiego naczynia , najlepiej dzbanka , wlewamy ciepłe mleko , wsypujemy cukier , wykruszamy drożdże i dodajemy dwie łyżki mąki – mieszamy . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut , może to być pobliże kominka lub grzejnika . Po tym czasie przelewamy wszystko do miski-cały wyrośnięty zaczyn , dodajemy resztę mąki , roztopione ale nie gorące masło , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładkie ciasto ( ja do wyrabiania używam maszynki do chleba , ale piekę w piekarniku ) . Po wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30 minut do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto , kształtujemy w bochenek , przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , lekko nacinamy z wierzchu i ponownie przykrywamy ściereczką , odstawiając na następne 30 minut do wyrośnięcia . Wyrośnięty bochenek smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C , przez 10 minut , po tym czasie zwiększamy temperaturę do 230 C i pieczemy jeszcze około 30 minut . Gorący chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce . Najpyszniejszy jest jeszcze lekko ciepły z masłem i dżemem 😉
Rzeczywiście nie jest trudny do zrobienia 😉