Pieczone kotleciki mielone z pieczarką
Wspaniałe pieczone kule z zamkniętą w środku cala pieczarką ..mniam . Na dodatek danie które nie wymaga specjalnych umiejętności i piekąc się w piekarniku oszczędza nasz czas , co nigdy nie jest bez znaczenia . Jak już nastawiliśmy obiad , włączyliśmy piekarnik , możemy podreptać na pół godzinki do ogrodu ..odpocząć ..popielic rabaty , nadciągnąć sobie kręgosłup, zdewastować paznokcie i nabawić się alergii ..ach kocham wiosnę 😉
Składniki :
- 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki
- 6-7 pieczarek średniej wielkości
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 ząbek świeżego )
- 1 mała cebulka
- olej
Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz , czosnek , jajko , wodę . Na tarce o drobnych oczkach ścieramy surową cebulę i dodajemy do pozostałych składników . Całość wyrabiamy na gładką masę . Pieczarki oczyszczamy . Teraz od mięsnej masy odrywamy porcję wielkości łyżki , formujemy w kulę , rozpłaszczamy ją na dłoni , układamy na niej pieczarkę i otulamy ją mięsem . Formujemy kule , dociskając je w dłoni , tak ,żeby pozbyć się powietrza ze środka kotleta , wtedy pieczarki nie oddzielą i kotlecik będzie pyszny i ładny zarazem . Następnie bierzemy blaszkę do pieczenia , smarujemy ją olejem i układamy nasze śliczne kulki , każda smarując po wierzchu olejem . Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 30- 40 minut . Obiad gotowy , teraz klasyczne tłuczone pieczarki , duszona marchewka i..pychota , a wieczorem na kanapkę 😉 Smacznego !