Chińska zupa z miso i pieczarkami

Rate this post

Chińska zupa z miso i pieczarkami 

Ostatnio w moim domu panuje moda na kuchnie orientalne , tym razem dzieciaki wygrzebały info o paście miso , że zdrowa , odżywcza , a przede wszystkim sfermentowana .. No i starszy syn postawił wyzwanie kto zje popsutą soję ? Zjedli wszyscy , no prawie wszyscy – Babcia czmychnęła na górę i tyle ją widzieliśmy , krzyknęła tylko ,że truć się nie pozwoli , jak ugotuję rosół to zejdzie  😉 Nam smakowała bardzo , ma niecodzienny smak , który w pierwszej chwili zaskakuje , ale potem robi się bardzo przyjemny -specyficzny to fakt . Dobrą stroną kuchni chińskiej jest to , że przyrządza się ją błyskawicznie . Ciekawa zupka dla najedzonych ludzi , jak ktoś bardzo głodny , to kiepsko widzę , bo jest wodnista ale bardzo , bardzo smaczna . 

Zupa z miso i pieczarkami

Składniki :

IMG_2600IMG_2601

Szalotkę siekamy , pora i pieczarki także . W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy szalotkę i pora , podsmażamy około 3 minut ciągle mieszając , dolewamy wodę , wrzucamy kostki rosołowe , papryczki chilli i zagotowujemy .

IMG_2603IMG_2605

Gotujemy około 10 minut , następnie dorzucamy pokrojone pieczarki , cebulę dymkę , wyłączamy gaz i dodajemy pastę miso , mieszamy , aż się całkowicie rozpuści . Ważne ,żeby pasta była dodana na samym końcu , gdyż w przeciwnym wypadku straci swoje właściwości zdrowotne . Gotowe można podawać 😉

IMG_2607Zupa z miso i pieczarkami

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *