Klopsiki z warzywami w sosie marokańskim
Piękny słoneczny dzień za oknem , aż pcha do ogrodu , kto by siedział w kuchni i gotował 😉 Szybkim sposobem i dość sprytnym na obiad są klopsiki po marokańsku . Nikt nie marudzi , ładne , kolorowe i bardzo smaczne , a odgrzane smakują jeszcze lepiej 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu – kmin rzymski
- 5-6 dużych goździków
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- sól do smaku
Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy kukurydzę , posiekaną drobno paprykę , jajko , bułkę tartą wędzoną paprykę, siekaną natkę pietruszki , sól i wszystko zagniatamy na jednolitą masę . Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki – możemy obtoczyć w bułce , smażymy na złoty kolor z obu stron – nie muszą być w środku upieczone i tak wylądują w piekarniku . W rondelku podsmażamy posiekaną drobno cebulkę , dodajemy do niej czosnek wyciśnięty przez praskę , kumin , cynamon ,goździki, gałkę i chilli , smażymy jeszcze minutkę a następnie dolewamy koncentrat , sól i cukier . Dusimy około 10 minut , mieszając żeby się nie przypaliło . Wlewamy do naczynia żaroodpornego sos , na nim układamy kotleciki i wszystko wkładamy na 20 minut do rozgrzanego do temperatury 160 C piekarnika . Po tym czasie danie w stylu marokańskim jest gotowe , można podawać z ryżem , kuskusem lub z bułką 😉