Kebabowa karkówka z piekarnika
Zrobiło się ciepło , prawie grilowo , no ale prawie , nie znaczy już , tak więc dzisiaj jeszcze karkówka powędrowała do piekarnika .. 😉 Co tam robiła ? Siedziała i przyjemnie skwierczała , pod pierzynką przypraw i przyprawiała moja rodzinkę o burczącego chodzonego .. Jak takie chjeny, krążyli wokół padliny , patrząc jak się tu do niej dobrać i patelnią nie zarobić 😉 W końcu się doczekali , pomlaskali , z talerzy powygarniali , wstali …i poszli , do swoich zajęć .. Kochana mamusiu było pyszne i tak ładnie podane , jesteś niezastąpiona , buziak – tak sobie sama na pocieszenie powiedziałam , a mój pies tylko sapnął z dezaprobatą i wyszedł z kuchni za pozostałymi .. Psia kość , co za niewdzięczność… Jutro figa z makiem , zupa z trupa i flaki z olejem , psia mać ! ;(
Składniki :
- 4 plastry karkówki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do kebabu
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- garść utartego sera np. gouda
- sól do smaku
Karkówkę rozłożyć na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia . Posolić , posypać przyprawą kebab , położyć łyżkę ketchupu i rozprowadzić po mięsie ( jak na zdjęciu ) . Następnie ułożyć pociętą , obraną cebulę i plasterki ogórków konserwowych . Całość przykrywamy łyżką majonezu , rozsmarowujemy , posypujemy ponownie przyprawą do kebabu i posypujemy utartym serem . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 45 – 50 minut . Gotowe , świetnie smakuje w towarzystwie frytek 😉