Kalarepki z kabanosem
Pyszne faszerowane słodkie kalarepki , czy może być coś bardziej smakowitego ..pewnie i może , ale dzisiaj to był nasz obiadowy hit 😉 Doskonale sprawdziły się jako dodatek , odgrzane na kolację także pysznie smakowały . Polecam , szczególnie teraz kiedy jest ich dużo ..no nie tylko w sklepach na razie 😉
Składniki :
- 4 kalarepki
- 2 kabanosy
- 1/4 kostki fety
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz do smaku
Kalarepki obieramy i łyżką do lodów wybieramy środek robiąc gniazdko na farsz . Miąższ siekamy , dodajemy do niego przyprawy,ocet balsamiczny , pokruszoną fetę , oraz pocięte w plasterki kabanosy . Mieszamy do połączenia składników i powstałym farszem wypełniamy dołki w kalarepkach . Nadziane kalarepki układamy na blaszce do pieczenia lekko przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika , piekąc w temperaturze 150 C przez około 30-40 minut . Po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy górze się zarumienić . Gotowe , można podawać . W tej potrawie nie używamy soli , gdyż feta jest bardzo słona . Smacznego 😉