Sos chrzanowy z cytrynową nutą
Alternatywnie dla sosu tatarskiego , można zaserwować błyskawiczny w wykonaniu , ale równie pyszny sos chrzanowy . Robię go na bazie majonezu i jogurtu , żeby nie był aż tak ciężki . Lekko pikantny świetny do pieczeni , białej kiełbasy , gotowanego mięsa , a nawet do galaretek . Pychota 😉
Składniki :
- 1 czubata łyżka chrzanu tartego
- 2 czubate łyżki majonezu – musi być gęsty
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobno otartej skórki ze świeżej cytryny
- sól , pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce . Mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji i w zasadzie jest już gotowy , chociaż moim zdaniem powinien odstać noc w lodówce , w zamkniętym słoiku , wtedy smak jest dużo lepszy , pełniejszy . Sos taki spokojnie możemy przechować w lodówce w zamkniętym słoiku nawet do 4-5 dni . Polecam 😉
Odwiedź nas także tu: