Pasztet wieprzowy na kościach
Czasami można kupić w sklepach mięsnych kości oddzielane mechanicznie , jest na nich sporo bardzo dobrego, aromatycznego mięska ,zazwyczaj po karkówce lub schabie . Niewiele kosztują ,a moim zdaniem nie ma lepszego surowca do wykonania delikatnego pasztetu czy galaretki… Dzisiaj pasztet 😉 Jest to prosty przepis , który wypróbowałam nie raz ,bez udziwnień i skomplikowanych procedur , smakowity i pachnący.
Zbiór składników :
Kości wieprzowe ze schabu lub karkówki około 3 kg 1 jajko 1 mały kawałek słoniny około 30 dkg sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka, tymianek – płaska łyżeczka,czosnek 2-3 ząbki , 1 cebulka mała , i 1 mała marchewka
Kości wraz ze słoniną wkładamy do brytfanki ,dodajemy warzywa , czosnek i podlewamy troszkę wodą około pół szklanki ,szczelnie przykrywamy -wstawiamy do piekarnika w temperaturę 160 C na około godzinę pilnując żeby woda nie odparowała za bardzo . Po upieczeniu , studzimy , obieramy kości z mięska i wrzucamy razem ze słoniną i pieczonymi warzywami do robota kuchennego -miksera , mielimy na gładką masę dodając podczas mielenia wywar pozostały z pieczenia ( nie więcej niż 0,5 szklanki , surowe jajko i przyprawy oraz zioła i sól . Całość przelewamy do foremki do pieczenia ( nie trzeba smarować tłuszczem foremek bo pasztet ma go w sobie i nie przywiera do ścianek ) . Zapiekamy w gorącym nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 C bez termoobiegu do czasu aż zobaczymy ,że pasztet dostał złocistą skorupkę na powierzchni . Studzimy i można smarować kanapki , nawet do szkoły..a jeszcze jak mamy pod ręka kiszonego ogórasa..hm..mniam 😉