Pasztet wieprzowy na kościach

Pasztet wieprzowy na kościach

Czasami można kupić w sklepach mięsnych kości oddzielane mechanicznie , jest na nich sporo bardzo dobrego, aromatycznego mięska ,zazwyczaj po karkówce lub schabie . Niewiele kosztują ,a moim zdaniem nie ma lepszego surowca do wykonania delikatnego pasztetu czy galaretki… Dzisiaj pasztet 😉 Jest to prosty przepis , który wypróbowałam nie raz ,bez udziwnień i skomplikowanych procedur , smakowity i pachnący.

IMG_8850 (640x427)

Zbiór składników :

Kości wieprzowe ze schabu lub karkówki około 3 kg                                                                            1 jajko                                                                                                                                                           1 mały kawałek słoniny około 30 dkg                                                                                                   sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka, tymianek – płaska łyżeczka,czosnek 2-3 ząbki , 1 cebulka mała , i 1 mała marchewka

IMG_8841 (640x427)

Kości wraz ze słoniną wkładamy do brytfanki ,dodajemy warzywa , czosnek i podlewamy troszkę wodą około pół szklanki ,szczelnie przykrywamy -wstawiamy do piekarnika w temperaturę 160 C na około godzinę pilnując żeby woda nie odparowała za bardzo .  Po upieczeniu , studzimy , obieramy kości z mięska i wrzucamy razem ze słoniną i pieczonymi warzywami do robota kuchennego -miksera , mielimy na gładką masę dodając podczas mielenia wywar pozostały z pieczenia ( nie więcej niż 0,5 szklanki , surowe jajko i  przyprawy oraz zioła i sól . Całość przelewamy do foremki do pieczenia ( nie trzeba smarować tłuszczem foremek bo pasztet ma go w sobie i nie przywiera do ścianek ) . Zapiekamy w gorącym nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 C bez termoobiegu do czasu aż zobaczymy ,że pasztet dostał złocistą skorupkę na powierzchni . Studzimy i można smarować kanapki , nawet do szkoły..a jeszcze jak mamy pod ręka kiszonego ogórasa..hm..mniam 😉

IMG_8853 (640x427)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *