Schab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa
Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie 2 kg schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności .
Składniki :
- 2 kg schabu bez kości
- 40 g soli peklowej
- 4 łyżki ostrej mielonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- siatka wędliniarska do szynki
Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku i dodajemy 3 łyżki papryki ( jedna będzie potrzebna później ) ,cukier, wszystko mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – co dziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy , upychamy w siatkę wędliniarską , nacieramy łyżką papryki i olejem . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny – to właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje swoją soczystość i jest zwarty . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przekładamy do lodówki i po kilku godzinach schab jest doskonały do użycia. Pychota polecam 😉
Zrobiłam schab z Twojego przepisu. Mięso wyszło wyśmienite – kruche, soczyste i delikatne. Do marynaty dodałam pieprz ziołowy i paprykę wędzoną.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na „degustację”.
http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/08/schab-pieczony-w-niskiej-temperaturze/#more-7456
witam,
Wlasnie kupilem kilogram schabu i mam zamiar wykonac to cudo 🙂
Rozumiem ze proporcje skladnikow adekwatnie zmniejszam.
Pytanie… nie posiadam siatki wedliniarskiej (mieszkam w UK i ciezko tu dostac) czy moge uzyc ponczochy? Jak sie ona zachowa w piekarniku. A moze poprostu obwiazac jakims sznurkiem dosc ciasno? Jakies sugestie? Bylbym wdzieczny za podpowiedz bo bokiem mi juz wychodzi jedzenie „sztucznosci”, a cos mi sie wydaje ze zalapalem bakcyla i zaczne czesciej kombinowac ze swoimi wedlinami. Dziekuje i pozdrawiam.
Maciek
Lepiej użyć sznurka , jest on tylko dla nadania kształtu , jak go nie będzie -tragedii też nie będzie , pończocha może pod wpływem temperatury nie fajnie się zachować . Nie dziwie się , czasami te pseudo wędliny ze sklepu z wędliną nie mają wiele wspólnego . Życzę udanych eksperymentów 😉 Ona zawsze wychodzi , więc bez obaw 😉
Maćku, siatka wędliniarska jest łatwiej dostępna niż Ci sie wydaje. Mieszkam w Irlandii, każdy rzeźnik jej używa. Jak potrzebuję zawsze dostaję (dosłownie). Inne wyjście – kupno w sklepie internetowym. Życzę powodzenia.
Danusia
Pieczemy z termoobiegiem?
Tak jak najbardziej można z termoobiegiem 😉
Witam 🙂
Mój schab jest już w piekarniku ponad 1 h – jak się go dotknie to nadal jest miękki, jakby w środku jeszcze nie doszedł. Na pewno 1,5 h wystarczy? – nie piekłam jeszcze w tak niskiej temp. wędliny, więc proszę o podpowiedź, z góry dziękuję :))
Jeśli nie jest grubszy niż dłuższy , powinno wystarczyć , z tym że po wyłączeniu piekarnika , warto pozostawić schab w środku bez otwierania , aż do momentu przestygnięcia . Jak zrobiłby się zupełnie twardy przy nacisku palcem, to w środku byłby suchy . Pod dotykiem powinien być sprężysty .Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Dodałam jeszcze 10 minut, bo rzeczywiście kupiłam taką grubą sztukę schabu, zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, potem na noc do lodówki i jutro zobaczymy efekt 🙂 pozdrawiam 🙂
Zrobię ten schab na święta, mąż będzie zachwycony.
A jak długo można go przechowywać w lodówce ?
Spokojnie około tygodnia , pod warunkiem że w całości , a nie w plastrach . Pokrojona wędlina szybko się starzeje i wysycha . To domowy wyrób , więc co najwyżej lekko podeschnie z wierzchu , nie zrobi się oślizły bo nie zawiera nastrzyków z soji 😉
Kupiłam 1,5 kg schabu i polędwicę wieprzową , 2 kg boczku i mam pytanie czy mogę zwiększyć ilość zalewy i upiec te mięsa tak samo jak schab?
Tak dokładnie- można , tylko polędwicę , trzeba piec zdecydowanie krócej bo jest o wiele bardziej delikatna 😉
czy ten schab w trakcie pieczenia ma byc przykryty
Nie w tak niskiej temperaturze nie potrzeby okrywania, trzeba tylko pamiętać o obracaniu wędliny . Pozdrawiam 😉
Schab, polędwica i boczek wyszły soczyste kruche i bardzo smaczne. To już jest mój ulubiony przepis na wędlinę do chleba. Dziękuję
przez cały czas pieczenia kapała woda ze schabu, czy tak ma być?
schab wszystkim b. smakował
Czasami tak się zdarza , to zależy od jakości mięsa -jeśli było z marketu mogło być moczone lub zamrażane . Niestety nie zawsze i nie wszyscy mają dostęp do swojego – ja niestety też często korzystam z sieciówek 😉 Pozdrawiam 🙂
Wyśmienity!Soczysty,rozpływa się w ustach. Mój mąż nie przepada za schabem,ale ten mu bardzo zasmakował.
Muszę obracać go podczas pieczenie czy niekoniecznie?
Trzeba go obracać , żeby równo się parzył-piekł , inaczej z jednej strony będzie nieco twardszy , gdyż miejsce styku z blaszką zawsze ma nieco wyższą temperaturę . Pozdrawiam serdecznie 😉
witam, a co z cukrem? w składnikach jest podany, w przepisie natomiast nic o nim nie ma, pozdrawiam!
Dodajemy na tym samym etapie co sól i pozostałe składniki zalewy . Już poprawiłam , dziękuję i pozdrawiam 😉
Zrobiłam, wyszedł obłędny. Mąż powiedział że w zyciu takiego nie jadł i już wiem że zagości u nas na stałe.
Wyśmienity! Przepis „sprzedałam” dalej i wszyscy są zachwyceni!
Czy w ten sposob mogę przygotowac schab karkowy?
Oczywiście . Pozdrawiam
przy karkówce trzeba wydłużyc czas pieczenie i o ile?
Około 30 -40 minut , kontrolując poprzez naciśnięcie mięsa w trakcie pieczenia delikatnie palcami . Jak się nie ugina powinna być dobra .
Jak długo piec kilogramowy kawalek schabu? Polowe czasu podanego w przepisie?
Witam . Odrobinkę dłużej niż połowę podanego czasu , jeśli jest to kawałek krótki , średniej grubości . Jeśli jest cienki i długi to połowę czasu , ale zawsze czas pieczenia warto kontrolować i brać na niego poprawkę, bo każdy piekarnik , różnie piecze . Pozdrawiam i życzę pysznej wędlinki 😉
Dziękuję schabik wyszedl przepyszny ☺
Witam 🙂
A 600g kawałek schabu tez trzeba piec 1,5h, czy wystarczy krócej?? Jeśli tak, to ile krócej?
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
pieczemy gora dół?
Tak . Pozdrawiam serdecznie 😉
A jak zrobić pierś z kurczaka ? Czy też tak samo ? Zrobiłam schab wyszedł przepyszny !!! Dziękuje
Witaj . Pierś jest jeszcze bardziej delikatna , no zazwyczaj dużo mniejsza od schabu , więc trzeba być bardziej czujnym 😉 Ale warto spróbować , jeszcze nie robiła , może poczynię i zamieszczę 😉 Pozdrawiam
Schab w piekarniki ma być w naczyniu zamkniętym czy otwartym ?
W naczyniu otwartym 😉
Hej Hej,
Ja dostałam 3,5 kg schab wieprzowy, z kością. Nie ma serce tego kroić, w życiu nie widziałam tak imponującego kawałka mięcha, czy ja mogę wykorzystać ten przepis? Mogę upiec go z kością?
Ale ile wtedy piec? Nie wiem ile waży kość… to można jakoś odgadnąć kiedy jest gotowy? Bardzo prosże o info, pozdrawiam, K