Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

5/5 - (65 votes)

Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę

Ostatnio kupując buraczki tarte w słoiku do obiadu zahaczyłam okiem o ich skład i padłam ..po kiego ..mi w buraczkach śladowe ilości orzechów ,konserwanty czy barwnik. Nie miałam i nie mam ochoty zastanawiać się ile w tej informacji,było asekuracyjnego podejścia producenta ,a ile rzeczywistych dodatków , stwierdziłam ,że przygotowanie buraczków w słoiczki na zimę jest tak prostą czynnością ,że podziękuję szacownym wytwórcom żywności modyfikowanej i konserwowanej, i zrobię je sama. Zawsze to pierwsza cegiełka do zdrowszego stylu życia ,a i smak o niebo lepszy -no ciągle pod ręką bez dodatkowej roboty  !

IMG_8882 (640x427)

Skład :

  • 2,5 kg czerwonych buraków
  • cukier około 1 czubatej łyżki od zupy
  •   sól 2 łyżki od zupy
  •   0,5 szklanki octu  , rękawiczki jednorazowe 😉

IMG_8862 (640x427)



Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości . Studzimy,obieramy ze skórki ( z dobrze ugotowanych schodzi sama ,ale warto ubrać rękawiczki bo barwią niemiłosiernie ) .Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach ,ja trę na przecierce bo używam tych samych do chrzanu i robię w razie potrzeby ćwikłę do mięsa . Do masy buraczanej dodajemy ,sól,ocet,cukier , mieszamy i zostawiamy na noc żeby się przegryzły -drugiego dnia próbujemy ,jeśli nam smakują to wkładamy do słoików -jeśli nie to ponownie doprawiamy . Słoiki pasteryzujemy 20 minut i odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Buraczki  można  przechowywać naprawdę długo bez szkody dla smaku, nawet do 2 lat .To cały trud- nie wiele prawda i po co komu napakowane chemią gotowce.. 😉

IMG_8861 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Klasyczne buraczki tarte w słoiczki na zimę”

  1. Proponuję buraki upiec w piekarniku. Buraki zachowają wtedy piękny, ciemny czerwony kolor.
    Z długim okresem przechowywania to sprawdzone? Robiłem kiedyś z większą ilością składników konserwujących w przepisie i po jednokrotnej pasteryzacji część słoików się zepsuła. Od tamtego czasu pasteryzuję dwukrotnie w odstępie 24h i jak na razie zawsze jest ok.

    Pozdrawiam Robert

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *