Ogórki z chilli -zimowa przekąska
Uwielbiam , po prostu najzwyczajniej na świecie , kocham tą przekąskę . Zaczęłam od hymnu pochwalnego , bo naprawdę jeśli ktoś lubi pikantne przegryzki , dodatki na kanapeczki , to odpłynie zaraz po spróbowaniu tego specjału . Nie są trudne do wykonania , w tym roku próbowałam także użyć do części słoików świeżego chilli , ale to już nie to samo , więc powróciłam szybciutko do oryginału . Oczywiście są ok, ale te z mieloną papryczką ..mniam 😉 Spróbujcie , warto , no chyba że ktoś w ogóle nie jada ostrości , to wtedy poczuje się zawiedziony 😉
Składniki :
- około 3 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- 1/2 paczki chilli
zalewa :
- 1 butla octu 10 % ( 0,75 l )
- 1 solidna szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 l wody
Ogórki myjemy , kroimy w plastry razem ze skórką,posypujemy chilli , mieszamy ,odstawiamy na godzinkę .Składniki na zalewę , wkładamy do jednego garnka i gotujemy razem . Ogórki układamy w słoikach, wkładamy na każdy słoik, po kilka ząbków czosnku ( 2-3 ) i całość zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Następnego dnia pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania wody , wyciągamy i ponownie zostawiamy do wystygnięcia , dnem do góry . Po około 14 dniach możemy dokonać pierwszej degustacji .Smacznego 😉