Sałatka brokułowa
Brokuły to pyszne i do tego ładne warzywo , a w zasadzie jadalny kwiat . Dzieci często go nie darzą zbytnia sympatią , ale moi chłopcy akurat są jego ogromnymi fanami . Jest to jedno z niewielu warzyw , które mogą jeść tonami i bez zbędnego zachęcania . Sałatka jest bardzo prosta , wystarczy kilka jajek , brokuł i kukurydza .. kilka minut siekania i można pałaszować . Jest to niestety jedna z tych sałatek , które najlepiej smakują na świeżo . Drugiego dnia , zamknięta w pojemniku , po uchyleniu wieczka może zabić – swym zapachem 😉 Jajka i brokuł mają moc , ale są tak pyszne razem , że zrobiona na śniadanie , znika przed kolacją , więc nie ma problemu 😉
Składniki :
- 1 brokuł o wadze około 0,5 kg
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka majonezu
- 1 duża łyżka jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę średniej wielkości . Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru , tak żeby pozostał lekko twardawy , studzimy , kroimy w średnie kawałki i dodajemy do jaj . Kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy , dokładamy do pozostałych składników . Czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do sałatki razem z majonezem , jogurtem , solą i pieprzem . Mieszamy , odstawiamy do lodówki na godzinkę , żeby się wszystko przegryzło i gotowe . Smacznego 😉
Dodaj czosnek – zapach będzie lepszy…