Duszona cukinia w sosie śmietanowym
Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już się przejadły . Szukając nowych pomysłów , warto wypróbować , ten poniżej . Niektórzy ,pewnie będą marudzić ,że użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu , gdyż jak wiadomo cukinia nie jest intensywna . Doskonały dodatek do obiadu , sprawdzi się z ryżem , ziemniakami lub makaronem . Posypana świeżym koperkiem , to już odlot 😉 Jeśli nie macie cukinii , świetnie mogą ją zastąpić kabaczki .
Składniki :
- 1 duża cukinia ( nadają się także te zbyt wyrośnięte )
- 2 cebule średniej wielkości – najlepiej białe czosnkowe ( zwykła tez da radę 😉 )
- 3 ząbki czosnku – takie duże
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki masła – duże 😉
- sól , pieprz do smaku
- koperek lub natka pietruszki do posypania
Cukinię myjemy , osuszamy i kroimy razem ze skórką w drobną kostkę . Cebule , po obraniu kroimy w cienkie piórka . Na maśle, podsmażamy cebulkę i wyciśnięty praską czosnek z cukrem , aż zmiękną . Następnie dodajemy cukinię , doprawiamy solą , mieszamy i dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , około 10-15 minut ( w zależności od wielkości kawałków cukinii ) . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę , zwiększamy temperaturę i mieszając , odparowujemy nadmiar wody . Dodajemy kremówkę , pieprz , doprowadzamy do wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego 😉