Zapiekanka ” Boryny „

5/5 - (2 votes)

Zapiekanka ” Boryny „

W powietrzu wisi widmo poniedziałku ..no cóż , trzeba będzie pędzić do pracy skoro świt , po całym dniu biegania i stresów nie za bardzo będzie się chciało myśleć o obiedzie . Dzieciaki jednak o nim , nie zapomną i na 100 % się o niego upomną , tak więc lepiej zatroszczyć się o obiad już w niedzielę  wieczorem . Zapiekanka , to dobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam 😉 

zapiekanka boryny

Składniki :

  • 6 średnich ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • kawałek sera do utarcia ( około 30 g )
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , chilli do smaku

IMG_7312IMG_7314

Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli  . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić 😉 Smacznego !

IMG_7315IMG_7322

Odwiedź nas także tu:

5 thoughts on “Zapiekanka ” Boryny „”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *