Zapiekanka ” Boryny „
W powietrzu wisi widmo poniedziałku ..no cóż , trzeba będzie pędzić do pracy skoro świt , po całym dniu biegania i stresów nie za bardzo będzie się chciało myśleć o obiedzie . Dzieciaki jednak o nim , nie zapomną i na 100 % się o niego upomną , tak więc lepiej zatroszczyć się o obiad już w niedzielę wieczorem . Zapiekanka , to dobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam 😉
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- kawałek sera do utarcia ( około 30 g )
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól , chilli do smaku
Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić 😉 Smacznego !
Pyszna ta zapiekanka 🙂 Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam 🙂
http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html
Na ile osób starcza zawartość składników z tego przepisu? 🙂
U mnie na cztery osoby , tak do syta 😉
Na około 3-4 osoby , w zależności od apetytu 😉
Super przepis!
Zapraszam do mnie 🙂
http://www.mecooks.com