Prosty kurczak z dynią
Jesienne dania mają to do siebie ,że są ciepłe , sycące i dobrze jeśli mają optymistyczne kolorki 😉 To danie ma zdecydowanie wszystkie elementy jesiennego posiłku . Uwielbiam dynie , szczególnie Hokkaido , jest ona uniwersalna i niepowtarzalna , bardzo zdrowa , bogata w beta karoten , tak potrzebny zimą ..no i ten pozytywny, uśmiechnięty kolor 😉 . Dzisiejsza potrawa , to prosty kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne 😉 Polecam !
Składniki :
- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 2 duże piersi z kurczaka
- 100 m. mleczka kokosowego
- 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki )
- olej do smażenia
- natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia
Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką 2 x 2 cm . Podsmażamy na patelni , na dużym ogniu , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż kurczak przestanie być surowy . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . W zasadzie gotowe , teraz wystarczy przełożyć na talerze , udekorować kolendrą i się rozkoszować 😉
Bardzo fajny przepis na pożywne danie. Gratuluje pomysłu 🙂
uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. zapraszam do siebie na blog filmowy
http://filmowyzbiornik.blogspot.com/