Sałatka ” Słowiańska „
Znowu zapowiada się długi weekend , a co za tym idzie , możliwy jest najazd gości , więc wypada się jakoś przygotować . Na takie niespodziewane najścia , dobrym pomysłem zawsze jest sałatka np. Słowiańska , zresztą , jaka by nie była , zazwyczaj dobrze smakuje i ma ta zaletę ,że łatwo ją przygotować . Bazą tej konkretnej potrawy są wędzone ćwiartki kurczaka , które bez problemu kupimy w każdym sklepie . No czadowo , jeśli mamy własnej roboty , ale to już duużo więcej zachodu 😉 Polecam , jak każda sałatkę , bo Słowiańska jest tak samo dobra lub lepsza od innych 😉
Składniki :
- 2 wędzone ćwiartki kurczaka ze skórą
- 1 szklanka , wystudzonego ,ugotowanego ryżu ( podczas gotowania, dodajcie płaską, łyżeczkę kurkumy , będzie zdrowiej i apetyczniej 😉 )
- 1 kawałek białej części pora ( taki około 10-15 cm )
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 średniej wielkości korniszony
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu- płaska
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól , pieprz do smaku
Kukurydzę odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia na sitku . Korniszony kroimy i dokładamy do kukurydzy ,żeby także porządnie odciekły , inaczej sałatka Słowiańska będzie nieapetycznie pływać . Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż , przekładamy do miski , dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników : kukurydzę z korniszonami , posiekanego drobniutko pora , paprykę . Doprawiamy majonezem , chrzanem , koprem ,solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc . Sałatka Słowiańska jest gotowa 😉 Smakuje zawsze i wszędzie ,a do tego jest syta . Smacznego !
Zapisuję ją w ulubionych 🙂
zrobię 🙂
Sałatka jest super, tylko ze słowiańska ma niewiele wspolnego. Chyba tylko koper i chrzan.