Mielone ,serowe , kotlety z piersi kurczaka
Kurczak , często kości na naszym stole i czasami już wymęcza , więc ciągle , trzeba szukać nowych sposobów na jego podanie . Dobrym pomysłem są kotleciki z piersi kurczaka , z żółtym serem . Smakują wyśmienicie , zarówno na ciepło do obiadu , jak i na zimno w kanapce z majonezem 😉 Bardzo szybkie i proste , danie .
Składniki na 4 osoby :
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- kawałek żółtego sera do utarcia , najlepiej gouda ( około 100 g )
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej ,bułki namoczonej w mleku
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
- sól , pieprz do smaku
- 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka curry
Piersi z kurczaka mielimy maszynką o średnich oczkach lub dwukrotnie , przepuszczamy przez grube oczka . Wbijamy do nich jajko , dodajemy namoczoną w mleku połowę czerstwej bułki ( musi być rozmoczona , przed dodaniem rozetrzyjcie ją w dłoniach ,żeby nie było grudek ) , wsypujemy starty ser , gałkę muszkatołową , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy na gładką masę .
Bułkę tarta mieszamy z curry . Formujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki , żeby się utwardziły , wtedy nie rozpadną się podczas smażenia . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Podajemy na ciepło z brokułami i frytkami lub na zimno z majonezem w bułce 😉
Wyglądają cudownie. Dodatek sera na pewno sprawi, że będą jeszcze lepsze. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Na ostatnim zdjęciu przypominają pączki haha! Super dzieki za przepis na pewno skorzystam 🙂