Duszona łopatka w sosie własnym
Zima , to okres , kiedy u nas w domu mają zejście wszelkie duszone mięsiwa , najlepiej w sosie własnym . Oczywiście z ziemniaczkami , buraczkami lub ogórem 😉 Takie menu , jak duszona łopatka nie przejdzie latem , jest zbyt ciężka , ale teraz doskonała . Łopatka jest delikatna , wręcz rozpada się , a sos ..widać że pyszny 😉 Zima ma swoje zalety , deska , śnieg , no i duszone mięsiwo 😉
Składniki :
- 0,5 kg wieprzowej łopatki
- 1 łyżeczka maggi w płynie
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
- łyżka mąki , rozrobiona w 1/2 szklanki wody do zagęszczenia sosu
Mięso kroimy w dość grube plastry , mocno obsmażamy na smalcu z obu stron , koniecznie w brytfance , w której będziemy dusić łopatkę . Musi mieć tak zwane „pieczątki” , to one wprowadzą dużo smaku i koloru do naszego sosu . Do podsmażonego mięsa dolewamy szklankę wody , solimy , pieprzymy do smaku , wlewamy maggi , wkładamy ziele angielskie, czosnek i dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem , aż woda odparuje ( około godzinki ) , a mięso ponownie zacznie się smażyć . Trzeba pilnować , żeby się nie przypaliło . Ponownie dolewamy wodę , tym razem około 1,5 szklanki , dusimy jeszcze 15 – 20 minut , nie mieszając . Sprawdzamy smak wywaru , w razie potrzeby można doprawić . Zagęszczamy mąką , rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji , doprowadzamy do wrzenia i możemy podawać 😉 Najlepsze z ziemniaczkami i buraczkami 😉 Smacznego !
Co to znaczy pieczątki? I co je musi mieć – mięso czy brytfanka?
Witam , oczywiście „pieczątki” , to przypieczone miejsca na mięsku 😉 Tak mówiła, już moja babcia i stąd to nazewnictwo . Lepiej nie przypiekać brytfanki 😉 Pozdrawiam serdeczności 🙂
Aha 😀
Dziękuje za wyjaśnienie!
Pyszne mięsko. Polecam ☺
W koncu znalazlam idealny przepis.
Jest rewelacyjny.
Uwielbiam łopatkę ale nigdy mi sos nie wychodził dziś znalazłam Pani przepis i próbuje. Wygląda pysznie więc mam nadzieję że i mi wyjdzie. Pozdrawiam 😉