Kurczak pieczony na ryżu z warzywami
Dania jednogarnkowe , to moja specjalność , powoli dochodzę do perfekcji , a wszystko za sprawą braku czasu 😉 Oczywiście w końcu wiosna i ciepło , więc żeby nadgonić prace w ogrodzie, musiałam wymyślić coś, co zrobi się w miarę samo , bez większych ceregieli , a do tego trzeba było oczywiście przemycić, trochę zdrowych warzyw 😉 Kurczak , a w zasadzie jego połowa jest wyśmienity , do tego aromatyczny ryż z warzywami ..mniam , polecam zapracowanym i nie tylko 😉
Składniki :
- 1/2 świeżego kurczaka
- 1 szklanka surowego ryżu
- około szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 3-4 pokrojone pieczarki
- 1/2 szklanki posiekanej cebulki
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej )
- 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj 😉 )
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka cukru
do kurczaka :
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki
- 2 łyżki oleju
Kurczaka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką i olejem . Odstawiamy do lodówki ( ja robię to dzień wcześniej , po nocowaniu w lodówce, kurczak, jest dużo lepszy ) . Do miski wsypujemy ryż , fasolkę razem z sosem , dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem pomidorowym ( nie lejemy po kurczaku , tylko wokół ) .
Przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na około 40 minut ( najlepiej kontrolować , poprzez uchylanie folii i sprawdzanie w jakim stopniu miękki jest ryż , czas jest bardzo orientacyjny , pamiętajcie , że każdy piekarnik ,użyte naczynie itp. zmieniają warunki pieczenia ) . Po tym czasie usuwamy folię i zwiększamy temperaturę do około 180 C włączając termoobieg, pieczemy tak długo , aż skórka na kurczaku się zrumieni i zrobi się chrupiąca . Po wyjęciu z piekarnika trzeba jeszcze tylko poradzić sobie z podziałem i można podawać 😉 Smacznego !