Prosty , torcik śmietankowo kakaowy
Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik kakaowo śmietankowy , jest bardzo prosty . Nawet ja nie umiem go schrzanić , chociaż czasami różnie to bywa , wiele zależy od piekarnika itd. Tak więc nie poddawajcie się bo warto 😉
Składniki :
biszkopt czekoladowy – tortownica 22 cm:
- 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana :
- 1 l słodkiej śmietany kremówki 30 %
- 2,5 łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy przez sitko ,żeby była pulchna .Następnie wybijamy do miski jajka , oddzielając żółtka od białek , białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodajemy po trochu cukier i ciągle miksujemy – gdy piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru wtedy wbijamy żółtka i krótko mieszamy do połączenia składników . Do masy jajecznej dodajemy w małych , porcjach mąkę z kakao , proszek do pieczenia i mieszamy całość delikatnie łopatką lub łyżką .Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki zostawiamy bez niczego .Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C bez termoobiegu . Pieczemy przez około 40 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia nie wyjmując go z tortownicy . Z formy wyciągamy dopiero kiedy jest całkowicie zimny , wtedy ładnie odchodzi od brzegów . Teraz robimy bitą śmietanę . W 3 łyżkach gorącej wody, rozpuszczamy żelatynę , tak żeby nie było grudek . Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec , kiedy jest już niemal gotowa, dodajemy, cukier puder oraz wcześniej przygotowaną żelatynę . Biszkopt przekrawamy na cztery części , każdą warstwę smarujemy grubo bitą śmietaną , wierzch dekorujemy brzoskwiniami z puszki i gotowe . Teraz trzeba tylko cierpliwie poczekać bo torcik musi się porządnie schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny , a najlepiej całą noc ,żeby się nie rozpadał przy krojeniu . Smacznego 😉