Gołąbki z indykiem
Gołąbki , to danie , które można przygotować na 1001 sposobów i każdy jest dobry . Prawie jak pierogi , czym nadziejesz, to będzie ok..no prawie , bo truskawek lub jagód , nie polecam 😉 W chłodne, zimowe dni, jest to jedno z naszych ulubionych dań . Może, nie robi się ich błyskawicznie , no ale nie demonizujmy , nie są też, wcale aż tak pracochłonne, jakby się wydawało, a bez wątpienia, pyszne i warte zachodu . Wersja z indykiem , jest inna niż wieprzowa , bardziej delikatna i równie pyszna 😉
Składniki na około 16 gołąbków :
farsz:
- 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie )
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli
- sól i pieprz do smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz )
- 1 jajko
pozostałe :
- 1 główka, kapusty białej ( duża )
- 4 – 5 szklanek soku pomidorowego
- kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g )
- 200 ml słodkiej śmietany
- mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu
- sól , pieprz do smaku ( pieprzu, znowu dużo )
- 1 płaska łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- smalec do smażenia
Składniki na farsz , umieszczamy w misce i mieszamy , do uzyskania zwartej masy . Kapustę , nacinamy wokół głąba i oparzamy w garnku z wrzątkiem , żeby łatwiej zdjąć liście . Rozdzielone liście , odkładamy do wystygnięcia . Następnie na każdym liściu układamy dużą ,czubatą łyżkę farszu i zawijamy ( ja ,gołąbków , nigdy nie wiąże , ale można sobie pomóc nitką , jeśli macie mniej wprawy )
Przygotowane gołąbki , podsmażamy na patelni ,ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą . Jeśli, tak ,jak ja , nie wiążecie , trzeba pamiętać ,żeby siedziały dość ciasno i zakładką do dołu . Posypujemy krojonym boczkiem , przykrywamy resztą liści , których nie da się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 160 C , w połowie czasu pieczenia , dolewamy śmietanę .
Naczynie musi być przykryte , a czas pieczenia ,jest bardzo orientacyjny i zależy od kapusty ( niektóra, gotuje się szybciej , inna wolniej ) , pieczemy tak długo , aż kapusta, będzie całkowicie, miękka . Na koniec, wyjmujemy kapustę , gołąbki i zagęszczamy sos pozostały po pieczeniu , mąką , rozrobioną z wodą , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Wkładamy gołąbki do sosu , na pięć minut i możemy podawać 😉 Smacznego !
dziś miałam gołąbki z indykiem, pierwszy raz, pycha 🙂