Makaron z sosem pieczarkowo -wieprzowym
Pyszny , szybki , makaron w sosie pieczarkowo -wieprzowym , to dobra propozycja na zatłoczony dzień tygodnia . Wystarczy posiekać , podsmażyć , zamieszać i podać 😉 Generalnie moi chłopcy kochają makarony , jakie by nie były znikają z prędkością światła . Ja także je lubię , nie muszę spędzać godzin w kuchni , parę minut i gotowe 😉 Do tego przepisu, można użyć dowolnego kawałka wieprzowiny , ale najsmaczniejsza jest łopatka, soczysta i delikatna . Polecam !
Składniki :
- 0,3 kg łopatki wieprzowej
- 8-9 pieczarek
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej kremówki
- 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu
- szczypiorek do posypania
- sól do smaku
- 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego 😉 )
Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki . Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki , czosnek wyciskamy przez praskę . Na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy wieprzowinę z cebulą, czosnkiem i słodką papryką . Tak długo , aż wszystko się zrumieni . Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy jeszcze chwilkę . Doprawiamy solą do smaku , podlewamy kremówką ,dodajemy starty ser i gotujemy na małym ogniu ,aż sos się zagęści .
Makaron najlepiej ugotować , wedle przepisu z opakowania , gdyż każdy producent ,najlepiej zna swoje wyroby . Gorący odcedzony makaron ,łączymy z gorącym sosem , mieszamy , wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem . Gotowe . Smacznego !