Aromatyczna zupa z boczniaków
Zupa z boczniaków , to pyszna i łatwa propozycja na smaczny obiad. Jedyna zupa , którą moi chłopcy naprawdę uwielbiają 😉 . Jest nie tylko zdrowa i lekka , ale także dość szybka w wykonaniu . Boczniaki to pyszne grzyby , ja hoduję je już od kilku lat .Nie na skalę przemysłową , tylko na domowy użytek i nie zamierzam przestać. Namawiam wszystkich do tego samego , gdyż niewielkim kosztem można uzyskać ogromna ilość , pysznych grzybów . W sklepie niestety troszkę sobie za nie życzą .W domu z dwóch balotów , takich dużych kostek , można bez problemu i bez wielkich nakładów finansowych czy czasowych , otrzymać do 10 kg w pieszym i po 3-4 kg w drugim. rzucie .Generalnie jak wystawimy stare kostki w cieniste miejsce w ogrodzie , to zawsze raz lub dwa razy w miesiącu , coś na obiad tam znajdziemy 😉 Czyli się opłaca i to bardzo , szczególnie jeśli tak jak my , kochacie grzyby 😉
Składniki :
- 0,4 kg świeżych boczniaków (około , można więcej lub mniej )
- 2 cebule
- 4 ćwiartki z kurczaka ( lub skrzydełka ,ale wtedy odpowiednio więcej )
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 dość duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- garść makaronu łazanki ( tyle ile lubicie )
- 3 l bulionu drobiowego , lub wywaru z kości ( można się wspomóc kostką bulionową rozrobioną z wodą )
- 2 łyżki masła
- 100 ml słodkiej kremówki 30 %
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego cząbru,roztartego palcami,żeby nie przeszkadzał przy jedzeniu 😉
- sól ,pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Do garnka wlewamy bulion , dodajemy wymyte i podzielone na mniejsze kawałki ćwiartki z kurczaka . Obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę i selera . Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy siekaną cebulkę , wyciśnięty praską czosnek i pokrojone w paski boczniaki . Jak wszystko pięknie się zrumieni, dodajemy całą zawartość patelni ( razem z masłem ) do bulionu . Doprawiamy gałką , cząbrem , solą i gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie . Następnie dorzucamy makaron i gotujemy tyle ile zaleca producent na opakowaniu.
Na koniec zabielamy śmietaną . Jeśli użyliście kremówki , można ją chwilę podgotować , jeśli chudszej , już nie gotujcie bo się brzydko oddzieli od zupy . Wyłączacie gaz , doprawiacie pieprzem i już na talerzach posypcie natką pietruszki . Doskonałym dodatkiem są bułki grahamki czosnkowo -cząbrowe 😉 Mała rada – kawałki kurczaka można odłowić , oddzielić od kości ponownie włożyć do zupy ,. Smacznego !
Znakomity pomysł.
Zawsze zastanawiam się, co, poza smażeniem, zrobić z boczniaków.
🙂