Aromatyczna zupa z boczniaków

5/5 - (22 votes)

Aromatyczna zupa z boczniaków

Zupa z boczniaków , to pyszna i łatwa propozycja na smaczny obiad. Jedyna zupa , którą moi chłopcy naprawdę uwielbiają 😉 . Jest nie tylko zdrowa i lekka , ale także dość szybka w wykonaniu . Boczniaki to pyszne grzyby , ja hoduję je już od kilku lat .Nie na skalę przemysłową , tylko na domowy użytek i nie zamierzam przestać. Namawiam wszystkich do tego samego , gdyż niewielkim kosztem można uzyskać ogromna ilość , pysznych grzybów . W sklepie niestety troszkę sobie za nie życzą .W domu z dwóch balotów , takich dużych kostek , można bez problemu i bez wielkich nakładów finansowych czy czasowych , otrzymać do 10 kg w pieszym  i po 3-4 kg w drugim. rzucie .Generalnie jak wystawimy stare kostki w cieniste miejsce w ogrodzie , to zawsze raz lub dwa razy w miesiącu , coś na obiad tam znajdziemy 😉 Czyli się opłaca i to bardzo , szczególnie jeśli tak jak my , kochacie grzyby 😉 

Składniki   :
  • 0,4 kg świeżych boczniaków (około , można więcej lub mniej )
  • 2 cebule
  • 4 ćwiartki z kurczaka ( lub skrzydełka ,ale wtedy odpowiednio więcej )
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 dość duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • garść makaronu łazanki ( tyle ile lubicie )
  • 3 l bulionu drobiowego , lub wywaru z kości ( można się wspomóc kostką bulionową rozrobioną z wodą )
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego cząbru,roztartego palcami,żeby nie przeszkadzał przy jedzeniu 😉
  • sól ,pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania




Do garnka wlewamy bulion , dodajemy wymyte i podzielone na mniejsze kawałki ćwiartki z kurczaka . Obraną i pokrojoną marchewkę , pietruszkę i selera . Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy siekaną cebulkę , wyciśnięty praską czosnek i pokrojone w paski boczniaki . Jak wszystko pięknie się zrumieni, dodajemy całą zawartość patelni ( razem z masłem ) do bulionu . Doprawiamy gałką , cząbrem ,  solą i gotujemy do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie . Następnie dorzucamy makaron i gotujemy tyle ile zaleca producent na opakowaniu.

Na koniec zabielamy śmietaną . Jeśli użyliście kremówki , można ją chwilę podgotować , jeśli chudszej , już nie gotujcie bo się brzydko oddzieli od zupy  . Wyłączacie gaz , doprawiacie pieprzem i już na talerzach posypcie natką pietruszki . Doskonałym dodatkiem są bułki grahamki czosnkowo -cząbrowe 😉 Mała rada – kawałki kurczaka można odłowić , oddzielić od kości ponownie włożyć do zupy ,. Smacznego !

 

1 thought on “Aromatyczna zupa z boczniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *