Cygańska cukinia
Cygańska cukinia , to lekkie danie wegetariańskie . Bardzo proste i nie udziwnione , w smaku doskonałe . Nie jest to żaden wiekowy przepis, ani babcina tajemnicza receptura 😉 Ot po prostu wynik , spontanicznego mieszania w garach . Moi chłopcy lubią ją w towarzystwie mięcha z grilla lub placków ziemniaczanych . Dobra także jako kolacja . Swoją drogą , muszę sprawdzić jak by się przechowywała w słoikach po pasteryzacji, bo może byłby z tego niezły zapasik w typie dania ekspres 😉
Składniki :
- 1 nieduża cukinia
- 1 duża cebula
- 1 puszka, krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty ajwar lub sosu z pieczonych warzyw ( używam własnego – przepis wkrótce 😉 )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka , ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól do smaku
- świeża bazylia do posypania
- olej do smażenia
Cukinię kroimy w słupki dość duże , około 1 cm ,żeby się nie rozpadła podczas smażenia . Cebule obieramy , kroimy w piórka . Czosnek wyciskamy praską . Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę z cukinią i czosnkiem , jak zaczną łapać miejscami złoty kolor , dodajemy ajwar . Przesmażamy jeszcze chwilę , następnie wlewamy pomidory z puszki i zmniejszamy gaz . Dodajemy zioła prowansalskie , cukier , ocet balsamiczny , sól do smaku .Dusimy do momentu , aż sos samoczynnie się zagęści , do preferowanej przez Was konsystencji ( każdy woli inaczej , ja wolę mniej płynną formę 😉 ) Gorącą przekładamy na talerze i dekorujemy bazylią . Smacznego !