„Parmeński” kotlet drobiowy

4.9/5 - (27 votes)

„Parmeński” kotlet drobiowy

Parmeński kotlet drobiowy , to fajne danie obiadowe . Smaczna , soczysta pierś z kurczaka nadziewana serem i szynką parmeńską . Palce lizać 😉 Moi chłopcy lubią takie dania , a do tego koniecznie frytki i surówka  😉 Proste i smaczne , zawsze się sprawdza , takie dania uważam za najlepsze 😉 Polecam szczególnie jeśli nie macie ochoty na wielkie wydziwianie w kuchni , lub macie stadko Tadków Niejadków do nakarmienia  😉

Składniki na 2 osoby :
  • 2 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 nieco grubsze niż na kanapki , plastry sera o mocnym smaku np Radamer ,Mazdamer
  • 2 ząbki czosnku – małe
  • sól ,pieprz do smaku
  • 1 -2 roztrzepane jajka – jak do schabowego 😉
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia





Filety rozcinamy z jednej strony , tak , aby można je było rozłożyć jak książkę – nie do końca . Rozklepujemy tłuczkiem do mięsa , niezbyt cienko . Każdy nacieramy z jednej strony wyciśniętym praską czosnkiem . Doprawiamy solą , pieprzem układamy ser,szynkę parmeńską i składamy . Tak żeby wszystko znalazło się w środku . Delikatnie dociskamy .

Obtaczamy w jajku i bułce tartej , tak jak kotlety schabowe . Dwukrotnie . Smażymy na średnim ogniu w dość głębokim oleju . Z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco z frytkami i dowolnymi dodatkami . Smacznego 😉

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “„Parmeński” kotlet drobiowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *