Udka z kurczaka pieczone z kalafiorem
Udka to kolejny pomysł na jednogarnkowy , niekłopotliwy obiad z kurczakiem i warzywami . Kalafior to jedna z bardziej lubianych przystawek w naszym domu . Chłopcy uwielbiają gotowany z bułka tartą i masłem lub z sosem beszamelowym , ale pieczony też ma swój niepowtarzalny urok i smak . Dobrze doprawione udka z kurczaka w takim towarzystwie są naprawdę prostym i pysznym posiłkiem . Do tego nie wymagają ani wysokich umiejętności , ani nie zabierają cennego czasu . Prosto , łatwo i bezboleśnie załatwią sprawę głodu w porze obiadu 😉
Składniki
- 3 udka z kurczaka tzw ćwiartki
- 1/2 średniej wielkości kalafiora
- maleńka cukinia
- 2 cebule
- 2-3 średniej wielkości żółte lub zielone pomidory
- 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżka , curry
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól do smaku
- 2 łyżki klarowane masła , roztopionego
Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , pokrywamy go wyciśniętym praską czosnkiem , połową curry , miodem , solą do smaku . Układamy na pokrojonej w piórka cebuli i polewamy masłem . Wszytko obkładamy różyczkami kalafiora ,kawałkami pomidorów, pokrojoną w krążki cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora 😉 ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa lub ryży czy kaszy 😉 Smacznego !