” Żółwi schab” niebanalny obiad

5/5 - (3 votes)

” Żółwi schab” niebanalny obiad

Żółwi schab , jest to z całą pewnością ciekawe danie . Wygląda elegancko i intrygująco , a smakuje obłędnie . Potrawa która nada się na niedzielny lub uroczysty obiad . Z powodzeniem może także zostać podana w zwykły dzień . Przygotowanie nie jest trudne i wbrew pozorom nie zajmuje też dużo czasu . Moi chłopcy zachwycili się schabowymi żółwikami . Zresztą kto nie lubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe 🙂

Składniki na 4 osoby:
  • 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm
  • 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże )
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu kurzego lub inny  smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej będzie formować )
  • 0,5 l rosołu
  • sól , pieprz do smaku





W niewielkim garnku zagotowujemy rosół . W momencie kiedy zacznie wrzeć , zestawiamy z kuchenki i wkładamy do niego plastry schabu , przykrywamy , zostawiamy tak na 3 minuty . Wyławiamy i pozostawiamy do ostygnięcia . Ten proces pozwoli na zachowanie soczystości mięsa i skróci czas przygotowania 😉 Liście kapusty włoskiej spażamy wrzątkiem i wycinamy z nich  twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach 😉 Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste .

Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko utwardziła .  Następnie na każdym liściu układamy kawałek schabu , pokrywamy go warstwą ziemniaków z cebulką . Warstwa ma być grubości schabu . Zwijamy w żółwiki – paczuszki 😉 Brzeg spinamy wykałaczką . Obsmażamy lekko na smalcu z obu stron . Po czym wlewamy tyle wody ,żeby były przykryte do połowy . Zakrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie . W trakcie duszenia , trzeba je raz przewrócić . Wykładamy na talerze, dla efektu wizualnego można je przekroić 😉 Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *