Bamberska kasza
Bamberska kasza , to potrawa na bogato . Jak to u porządnego bambra czyli gospodarza przystało , nie może w niej niczego zabraknąć . Jest pełno warzyw i masło . Moja rodzinka uwielbia takie dodatki obiadowe . Zdecydowanie dużo bardziej im ” wchodzą ” niż ziemniaki z wody 😉 Kasza jak wiadomo jest zdrowa i warto po nią sięgać . Przepis ten zmienia jej smak i pozwala wcisnąć ją , nawet tym którzy mają długie zęby na kaszę 😉 Polecam , proste i naprawdę pyszne !
Składniki :
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej ,wiejskiej -grubej
- 1/2 małej cukinii
- 5-6 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 zielone papryczki chilli lub jalapeno
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 kostki bulionowe cielęce
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól do smaku
Warzywa , wszystkie kroimy w drobniutka kosteczkę . Pieczarki tak samo . Czosnek wyciskamy praską . Na maśle podsmażamy wszystkie warzywa , do momentu aż będą złociste . Odstawiamy . Na nowej patelni o głębszych brzegach , prażymy suchą kaszę . Bez tłuszczu , po prostu wrzucamy na patelnię . Mieszając smażymy do momentu aż kasza zacznie łapać lekko złoty kolor i zacznie wydzielać , delikatnie orzechowy zapach . Wlewamy dwie szklanki wody , dodajemy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając , gotujemy kaszę na wolnym ogniu .
Za każdym razem kiedy kasza , wciągnie cały płyn z patelni dolewamy szklankę wody . W momencie kiedy kasza już zacznie robić się miękka , trzeba uważniej dodawać wody tak żeby dała radę ją wciągnąć i nie powstałą na koniec zupa . Kiedy kasza jest już miękka i na patelni nie ma płynu , dodajemy warzywa , czosnek , doprawiamy solą , mieszamy . Smażymy jeszcze około 2 minut ,żeby całość się połączyła . Gotowe . Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub ryb . Solo także jest pyszna 😉 Smacznego !