Kreolski kurczak ,pomysł na obiad
Kreolski kurczak , to doskonała aromatyczna potrawa jednogarnkowa . Smakuje wyśmienicie , a do tego jest prosty w przygotowaniu . Ułożony na warzywach i zapieczony w piekarniku smakuje doskonale . Moja rodzinka lubi takie obiady , wiadomo kurczak to najbardziej popularne mięso w naszych domach . Ten fakt sprawia ,że jego przyrządzenie wymaga dużo kreatywność od gotującego ,żeby nie wiało nudą 😉 Ale jak już się go zaserwuje , pychota .. mniam 😉
Składniki :
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1 papryka czerwona grubościenna
- 1 mała cukinia
- 2 – 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 4 pomidory , najlepiej mięsiste , malinowe
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej , mielonej wędzonej
- 3 łyżeczki papryki ostrej ,mielonej
- 1 łyżka miodu
- sól do smaku
- 1/2 szklanki wody
- olej rzepakowy
Kurczaka płukamy , oczyszczamy z niespodzianek , osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy od strony pleców i rozkładamy . Solimy , smarujemy olejem zmieszanym z 2 łyżkami wędzonej papryki , 1 łyżeczką ostrej papryki i miodem . Warzywa obieramy i kroimy w kawałki równej wielkości . Mieszamy z całymi , obranymi ząbkami czosnku , 2 łyżeczkami ostrej papryki , 3 łyżkami oleju i solą do smaku .
Układamy na blaszce do pieczenia , wlewamy 1/2 szklanki wody. Na wierzchu kładziemy kurczaka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny , gdyby zbyt mocno brązowiała skóra kurczaka , można ją lekko przysłonić folią aluminiową . Serwujemy na gorąco , chociaż odgrzany też jest pyszny 😉 Smacznego !