„Amore kalafiore ” , zupa kalafiorowa na serduszkach
„Amore kalafiore” , to lekka zupa kalafiorowa , na serduszkach drobiowych . Mój starszy syn , jak ją zobaczył , skwitował ” hmm zupa z sercem na talerzu „, a młodszy dodał ” dużo, tu tej miłości pływa ” 😉 Mimo ,że podroby , zawsze stanowią nieco kontrowersyjny temat , osobiście uważam , jak cała moja familii ,że dobrze przyrządzone , są naprawdę pyszne i zdrowe . Szczególnie , polecam serduszka drobiowe , są świetnym, mięsnym , beztłuszczowym dodatkiem do zup 😉
Składniki :
- 1 mały kalafior
- 0,5 kg serc drobiowych
- 2 ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- bulion drobiowy w kostkach ( 4 kostki ) lub rosół , własnego wyrobu 😉
- 2 l wody
- mały ,pęczek, świeżego koperku
- 50 ml ,słodkiej śmietanki 12%
- 1 płaska, łyżeczka ,przyprawy curry
- sól , pieprz do smaku
Serduszka drobiowe , oczyszczamy z wszelkich ,zbędnych elementów i nadmiaru tłuszczyku . Porządnie płukamy na sitku , jeśli zrobimy to niedokładnie , zupa będzie miała szarawy kolor . Marchewkę obieramy , kroimy w niedużą kostkę , przekładamy do garnka , razem z serduszkami , zalewamy wodą , dodając kostki bulionowe ( lub rosół ,około 2 l ) . Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy ,aż warzywa zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , posypujemy świeżym , siekanym koperkiem, pieprzem i podajemy na gorąco . Zupa jest pyszna z kawałkiem, pieczywa czosnkowego 😉 Smacznego !