Azjatyckie flaczki z nóżek wieprzowych .
Tak naprawdę to jedna z tradycyjnych potraw kuchni chińskiej – sprzedawana na ulicach .W tamtym rejonie panuje zasada ,wedle której ze świnki zużywa się dosłownie wszystko , gdyż jedzenie nie ma prawa się marnować . Ta zupa to hit , mimo ,że gotowałam ją bez przekonania , okazało się ,że spokojne może zaliczyć się do moich ulubionych zup. Jest pikantna ,a mięso z nóżek absolutnie delikatne i aksamitne nie przypomina w ogóle tej mało apetyczniej części naszej rodzimej hodowlanej „blondynki” 😉 Mi przywodzi na myśl raczej boczniaki , albo coś w tym stylu , jedno pewne zupa jest awangardowa i zarąbiaście smaczna . Warto ją zaserwować znajomym , moi nie odgadli co jedzą , smakowała wszystkim ,a zaskoczenie było ogromne , że to zupka na nóżkach ..przepis rozdany , ruszył w świat 😉
Składniki :
- 4 szt wieprzowe nóżki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płaska chilli
- 1 duża , czubata łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego-płaska
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- pęczek dymki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól do smaku
Nóżki wieprzowe dokładnie czyścimy z wszelkich brzydkich rzeczy . Wkładamy do garnka , zalewamy wodą , solimy i gotujemy tak długo ,aż mięso zacznie odchodzić od kości . Odławiamy , studzimy i kroimy w drobniutkie paski , takie jakby flaczki 😉 Zostawiamy sobie około 0,5 l wywaru z gotowania , ale bez tłuszczu , który zlewamy . Warzywa obieramy i także kroimy w paseczki -zapałki
Warzywa wkładamy do garnka i przesmażamy razem z wyciśniętym praską czosnkiem, mięsem z nóżek i mieloną papryką dosłownie około minuty-dwóch -uważając ,żeby nie przypalić papryki bo zrobi się gorzka . Zalewamy wodą – około 3 l i wywarem który sobie zostawiliśmy , dodajemy sos sojowy , chilli ,imbir, koncentrat pomidorowy , solimy i gotujemy wszystko na średnim ogniu około 30-40 minut . Po tym czasie wyłączamy gaz i wsypujemy całą posiekaną dymkę , podajemy natychmiast . Naprawdę pyszna zupka 😉
R E W E L A C J A 😀