Babcine ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem w naszym domu to już niemal tradycyjne otwarcie wakacji. Nikt nie wyobraża sobie początku lata bez tego smakołyku, zapijanego szklanką zimnego kompotu z rabarbaru. Słodko kwaskowe, wilgotne, pachnące latem i wspomnieniami.. mniam 😉 Ciasto dodatkowo jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje i zawsze smakuje 😉 Czego chcieć więcej ? No tak może przepisu na nie… 😉
składniki na blaszkę 24 x 24 cm :
wierzch:
- około 0,5 kg rabarbaru – plus minus, generalnie ile masz tyle będzie ok 😉
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 3-4 łyżki cukru
ciasto:
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki gęstej maślanki lub jogurtu ( musi być gęsty inaczej rabarbar zatonie w cieście 😉 )
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 20g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej ( ciut więcej niż pół szklanki 😉 )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego (20g)
Wszystkie składniki z listy „ciasto” umieść w misce. Oczywiście jajka pozbaw skorupek 😉 Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Tak żeby nie było grudek itp. niespodzianek 😉 Rabarbar obierz ze skórki, pokrój w dowolne kawałki. Chociaż lepiej, żeby nie były zbyt małe bo puści dużo soku i ciasto może „klapnąć”. Wymieszaj go kaszą manną. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto rozkładając je równą warstwą po całości.
Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp całość cukrem. Powstanie słodka pyszna skorupka 😉 . Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. około 180°C przez ok. 50-60 min (do suchego patyczka 😉 ) Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozwól ciastu nieco ostygnąć bez wyciągania go z niego. Przestudzone wyjmij z piekarnika i serwuj w dowolny sposób. Chociaż ja polecam Ci podać je lekko ciepłe z lodami waniliowymi.. pychota 😉 Smacznego!