Babcine ciasto z rabarbarem

5/5 - (21 votes)

Babcine ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem w naszym domu to już niemal tradycyjne otwarcie wakacji. Nikt nie wyobraża sobie początku lata bez tego smakołyku, zapijanego szklanką zimnego kompotu z rabarbaru. Słodko kwaskowe, wilgotne, pachnące latem i wspomnieniami.. mniam 😉 Ciasto dodatkowo jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje i zawsze smakuje 😉 Czego chcieć więcej ? No tak może przepisu na nie… 😉

składniki na blaszkę 24 x 24 cm :

wierzch:

  • około 0,5 kg rabarbaru – plus minus, generalnie ile masz tyle będzie ok 😉
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 3-4 łyżki cukru

ciasto:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki gęstej maślanki lub jogurtu ( musi być gęsty inaczej rabarbar zatonie w cieście 😉 )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 20g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej ( ciut więcej niż pół szklanki 😉 )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 krople olejku waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego (20g)

Wszystkie składniki z listy „ciasto” umieść w misce. Oczywiście jajka pozbaw skorupek 😉 Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Tak żeby nie było grudek itp. niespodzianek 😉 Rabarbar obierz ze skórki, pokrój w dowolne kawałki. Chociaż lepiej, żeby nie były zbyt małe bo puści dużo soku i ciasto może „klapnąć”. Wymieszaj go kaszą manną. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto rozkładając je równą warstwą po całości.



Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp całość cukrem. Powstanie słodka pyszna skorupka 😉 . Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. około 180°C przez ok. 50-60 min (do suchego patyczka 😉 ) Po upieczeniu otwórz piekarnik i pozwól ciastu nieco ostygnąć bez wyciągania go z niego. Przestudzone wyjmij z piekarnika i serwuj w dowolny sposób. Chociaż ja polecam Ci podać je lekko ciepłe z lodami waniliowymi.. pychota 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *