Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem
Czasami worek z pomysłami zdaje się być pusty ..wszystko już było , no cóż bywa . Trzeba więc zabrać się do zmiany tego co znamy , czyli potwornej ( dla moich dzieci 😉 ) babki ziemniaczanej , która pod wpływem rewolucji ,za pomocą pieczarek , nie Geslerki 😉 Zdobyła uznanie nawet tej młodszej części naszego domowego społeczeństwa 😉 Co prawda głównie wydłubały dwa małe dzięcioły farsz , a resztę zostawiły , ale nie wiały od stołu , a to już znaczący postęp . Ja obżarłam się jak troll po wyjściu z jaskini ..oj siłka się kłania ;)
Składniki :
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 250 g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebulki
- 1 jajko
- sól , pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 duża łyżka jogurtu greckiego
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej z łopatki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne 😉 Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy za chwilę . Pieczarki siekamy , cebulkę obieramy i także siekamy drobniutko , wszystko podsmażamy na złocisty kolor , dodając mięso mielone , solimy , doprawiamy pieprzem i smażymy ciągle mieszając około 6 minut .
Po tym czasie , wykładamy farsz na warstwę ziemniaków i przykrywamy odłożoną porcją utartych ziemniaków -lekko ugniatamy , smarujemy olejem . Wkładamy do piekarnika , przykrywamy górę folią i zapiekamy około 60 minut w temperaturze 160 C . Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię , żeby wierzch ładnie się zezłocił ( około 10 minut ) . Gotowe , wspaniała odsmażona na drugi dzień z patelni..z mizerią ..mniam 😉
Robiłam raz babkę ziemniaczaną. Dobrze, że mi o niej przypomniałaś, bo jest pyszna. Zapraszam Cię do dodania wpisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂