Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz
Kotlety jajeczne są od zawsze dość częstym gościem na piątkowym, polskim stole . Ale powiem Ci, że czasem warto naruszyć tę tradycję i zaserwować je niekoniecznie w postny dzień. Idealna przekąska na zimno na kanapki z majonezikiem 😉 I jeszcze lepsza propozycja na obiad na ciepło w towarzystwie surówki z marchewki.. mniam.. ;). Ta wersja to genialne wprost połączenie smażonej na maśle cebulki i pieczarek, no i oczywiście jajek 😉 Spróbuj koniecznie 😉
składniki dla około 3-4 osób
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 6-7 pieczarek
- 1/2 cebuli średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- mielona gałka muszkatołowa ( tak na czubku noża 😉 )
- 1 łyżeczka, płaska musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku. W tej potrawie preferuję biały pieprz ale ta kwestia zależy od Twoich upodobań 😉
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
dodatkowo:
- 1 surowe jajko do obtoczenia
- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż na maśle, przełóż do miski. Jajka rozgnieć widelcem na jak najbardziej gładką masę, dodaj do cebuli i pieczarek. Wbij surowe jajko, dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską czosnek, gałkę i sól, pieprz do smaku (czarny lub biały w zależności od upodobań 😉 )Z masy formuj kotlety , takiej wielkości jaka Ci najbardziej odpowiada. Smaż na klarowanym maśle lub na innym tłuszczu na złocisty kolorek. Serwuj z ziemniaczkami na gorąco lub na kanapkach z majonezem na zimno 😉 Zawsze są pyszne. Smacznego!