Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz

5/5 - (11 votes)

Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz

Kotlety jajeczne są od zawsze dość częstym gościem na piątkowym, polskim stole . Ale powiem Ci, że czasem warto naruszyć tę tradycję i zaserwować je niekoniecznie w postny dzień. Idealna przekąska na zimno na kanapki z majonezikiem 😉 I jeszcze lepsza propozycja na obiad na ciepło w towarzystwie surówki z marchewki.. mniam.. ;). Ta wersja to genialne wprost połączenie smażonej na maśle cebulki i pieczarek, no i oczywiście jajek 😉 Spróbuj koniecznie 😉

składniki dla około 3-4 osób

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 6-7 pieczarek
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • mielona gałka muszkatołowa ( tak na czubku noża 😉 )
  • 1 łyżeczka, płaska musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku. W tej potrawie preferuję biały pieprz ale ta kwestia zależy od Twoich upodobań 😉
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka

dodatkowo:

  • 1 surowe jajko do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia



Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż na maśle, przełóż do miski. Jajka rozgnieć widelcem na jak najbardziej gładką masę, dodaj do cebuli i pieczarek. Wbij surowe jajko, dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską czosnek, gałkę i sól, pieprz do smaku (czarny lub biały w zależności od upodobań 😉 )Z masy formuj kotlety , takiej wielkości jaka Ci najbardziej odpowiada. Smaż na klarowanym maśle lub na innym tłuszczu na złocisty kolorek. Serwuj z ziemniaczkami na gorąco lub na kanapkach z majonezem  na zimno 😉 Zawsze są pyszne. Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *