Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-miodowym z cebulą
Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-miodowym z cebulą to w zasadzie super pomysł na Wielkanoc. Cóż u nas jednak z powodu obfitości innych smakołyków, ten rarytas ląduje na stole właśnie w takiej formie, kilka dni po świętach. Smakuje jeszcze lepiej, a chłopcy chętniej po nią sięgają. Kiełbasę białą zawsze robię sama, bardzo nie lubię kupnej, ale jeśli nie masz ochoty bawić się w masarza spokojnie możesz użyć gotowej, najlepiej nie parzonej. Cała magia tej potrawy tkwi w pysznym sosie z cebulką 😉
składniki:
- kilka białych kiełbasek, nie parzonych-surowych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej musztardy miodowej
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki bulionu
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
Cebule pokrój w plasterki, podsmaż na maśle do miękkości. Przełóż do formy żaroodpornej, rozkładając ją na dnie, równą warstwą. Na cebuli ułóż kiełbaski, tak żeby się nie stykały ze sobą. W rondelku rozpuść masło z mąką, cały czas mieszając aż utworzy się gładka masa. Dodaj musztardę, miód, czosnek, śmietanę, bulion i mieszając podgrzewaj do czasu aż wszystko zgęstnieje. Ma mieć konsystencję gęstego sosu, jeśli jest zbyt gęste dolej śmietany lub bulionu.
Dopraw pieprzem i solą do smaku. Gorącym sosem zalej kiełbasy, tak żeby sos wypełnił brytfankę nie zakrywając kiełbasy. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 C ( góra, dół, plus termoobieg) do czasu aż sos i kiełbasa delikatnie się zrumienią, zwykle to czas około 30 minut . Serwuj na gorąco, wyjmując kiełbaski nie zapomnij, ich polać solidną porcją sosu z cebulką 😉