Biały salceson ze świeżym majerankiem, zdrowe wędliny
Salceson, szczególnie biały jest ulubionym smakołykiem mojego M. Uwielbia domowy, dobrze zrobiony z golonką i świeżym majerankiem;) Posiłek bogów, który warto sobie raz na jakiś czas zaserwować. Domowe wędliny jak już wielokrotnie podkreślam nie mają sobie równych. Nawet jeśli salceson kojarzy Ci się z czymś obrzydliwym, pamiętaj że w tym własnej roboty, dodasz tylko to co lubisz i to co chcesz. A nie psa z budą, krowę z kopytami i świńskie gałki oczne jak w sklepowych. Oj żeby tylko te powyższe „dobrodziejstwa” ale zazwyczaj jest jeszcze skrobia, soja, glutaminian, i masa E. Warto poświęcić chwilkę dla zdrowia rodziny i wykonać kilka własnych wędlin, które można zamrozić i cieszyć się zdrowym jedzeniem przez dłuższy czas. Wierzcie mi, takie poświęcenie się opłaca, bardziej niż suplementy z apteki 😉
składniki na 4 szt około 0,6-0,8 kg, bryłek :
- 2 duże golonki tylne
- 0,5 kg średnio-chudego, świeżego boczku
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,3 kg świeżych skór świńskich
- 3 serca wieprzowe
- przyprawy:
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 3 cebule
- 1 czubata, łyżka mielonej, białej gorczycy
- 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- pęczek świeżego majeranku
- 1 płaska łyżka mielonego kminku
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
Mięso i podroby, włóż do mocno osolonej wody z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, cebuli, czosnku i gotuj do miękkości . Wystudź, serca pokrój w kostkę, kawałek łopatki -malutki także warto pokroić w kostkę, resztę mięsa zmiel -wrzuć wszystko do michy. Golonki rozerwij pacami, połowę mięsa zmiel, a resztę pokrój. Skóry wieprzowe i boczek pokrój w małą kostkę. Dopraw przyprawami, cukrem, świeżym siekanym majerankiem, kminkiem, gorczycą, pieprzem, żelatyną –nie żałując soli, gdyż mięso bardzo ją chłonie i mimo, że sypałam moim zdaniem sporo, jest w sam raz.
Dodaj 2 szklanki wywaru z gotowania mięsa i mieszaj ..mieszaj i mieszaj, aż wszystko zamieni się w ciastolinę . Osłonkę ogrzej w wodzie o temperaturze 40 C przez 15 minut . Po tym czasie zwiąż jeden koniec, a przez drugi włóż łyżką lub ręką ( ręką jest wygodniej ) masę salcesonową ugniatając, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Mocno ściągnij i zawiąż .
Parz w temperaturze 70-80 C przez 65 minut . Następnie wyjmij, połóż na desce , a drugą przyciśnij, np.stawiając coś na niej, żeby lekko się spłaszczył, tak pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie zdejmij deski, włóż do lodówki, a potem po 24 godzinach można się rozkoszować, zdrową domową wędliną bez dziwnych domieszek.. pycha 😉 Smacznego!