Brokuły zapiekane w sosie serowym
Brokuły zapiekane w pysznym, kremowym sosie serowym, mogą przekonać każdego. Magia sera sprawia, że u nas w domu jest to jedno z ulubionych warzywnych dań chłopców. Cóż jak to mówi młodszy „ten sos jest tak pyszny, że nawet brokuły go nie potrafią zepsuć” 😉 Polecam tą prostą przystawkę, którą można łatwo zmienić w danie główne serwując z tostami lub frytkami 😉 Idealna potrawa dla wegetarian, to tak przy okazji wyszło, nie żeby specjalnie.. 😉
składniki na 2 osoby:
- 1 świeży brokuł o wadze około 0,5 kg
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku
sos :
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 0,3 kg sera cheddar lub innego o intensywnym smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- 2 duże łyżki masła
- sól do smaku
Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, sol do smaku i na wrzątek wrzuć podzielonego na części brokuła. Gotuj do momentu aż zacznie się robić miękki, ale jeszcze przy wbijaniu widelca będzie stawiał opór 😉 Trudne ? Niekoniecznie, za pierwszym razem lepiej pilnować niż ustalać dokładny czas. Odcedź od gorącej wody i natychmiast włóż do zimnej, ten zabieg powoduje że brokuły zachowują swój piękny intensywny kolor. W rondelku umieść masło, dodaj mąkę , gałkę, wyciśnięty praską czosnek.
Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż składniki utworzą jednolitą masę. Teraz zacznij dolewać mleko, cały czas mieszając do czasu aż wszystko zacznie gęstnieć. Kolej żebyś wrzucił starty ser i nadal mieszając, czekał aż się rozpuści. Gotowy sos dopraw solą do smaku. Brokuły ułóż w naczyniu do zapiekania, obficie polej sosem serowym i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika. Zapiekaj do czasu aż sos zacznie się przyrumieniać. Serwuj na gorąco z grzankami czosnkowymi lub z frytkami 😉 Smacznego !