Bułki chałkowe z makiem, proste i pyszne
Kto nie lubi pysznej, słodkawej i delikatnej chałki? Ja nie znam takich osobników, nawet nasze koty ją kochają 😉 Ten przepis jest jednak nie na chałkę ale na bułeczki które smakują jak ona. Bułki chałkowe są puszyste, maślane i mega pyszne. Wcale nie są trudne do wykonania choć może się tak wydawać na pierwszy rzut oka 😉 Idealne na każdą okazję. Moi faceci uwielbiają je i ile bym nie zrobiła tyle znika w mgnieniu oka 😉 Wszystko pięknie ale czas przejść do konkretów bo bułki same się nie zrobią ..niestety 😉
składniki :
- 250 ml ciepłego mleka ( przynajmniej 2%)
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki tortowej pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
dodatkowo:
- mak do posypania
- białko jajka do „polakierowania” bułek
W wysokim naczyniu wymieszaj ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami, 3 łyżkami mąki. Nakryj czystą ściereczką i odstaw zaczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Resztę składników włóż do miski, wlej zaczyn drożdżowy i wyrób na gładką masę. Masło możesz roztopić żeby ułatwić sobie wyrabianie ciasta 😉 . Kiedy ciasto będzie gładkie i sprężyste, przełóż je do miski wysypanej mąką, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Ponownie wyrób, podziel na małe porcje i z każdej uformuj wałeczek. Następnie zwiń go w supełek, posmaruj białkiem i posyp makiem. Odstaw jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 200 C piekarniku (wstawiasz dopiero jak piekarnik całkowicie się nagrzeje 😉 ). Czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika coś między 15-20 minut . Najlepiej do czasu aż bułki chałkowe pięknie się zrumienią z wierzchu. Serwuj wystudzone lub leciutko ciepłe. Bułeczki chałkowe są pyszne i jak chałka smakują same jak i z masłem.. 😉 Smacznego!
Ale pięknie wyszły, kradnę przepis i sama muszę sprawdzić, pa